Steenderen 20180527

 

Ons kamerkoor Vocaal ensemble Sola Re Sonare is opgericht in 1993 en sinds 21 september 2012 officieel een vereniging. We voeren voornamelijk a capella koorwerken uit. Aanvankelijk was dat vooral Renaissance muziek. Gaandeweg heeft het repertoire zich uitgebreid tot alle stijlperioden. Daarbij wordt vooral gepoogd minder platgetreden paden te bewandelen.

Zo werden in 2010 onder de titel oude wereld, oude muziek, nieuwe wereld, nieuwe muziek Zuid-amerikaanse, Spaanse en Portugese liederen ten gehore gebracht van o.a. Juan Esquivel, Ernani Aguiar, Astor Piazzolla en Alberto Favero.

Begin 2011 werd in de St Josephkerk in Haarlem een concert gegeven met als titel Nederlandse componisten uit de 20ste eeuw. Er klonken werken van merendeels Haarlemse componisten: allereerst Hendrik Andriessen en Albert de Klerk, maar ook van Daan Manneke, Herman Strategier, Ton de Leeuw, Jan Koetsier en van Jan Mul, wiens honderdste geboortejaar toen gevierd werd.
Eind 2011 presenteerde het Vocaal ensemble een Kerstconcert onder de naam O Magnum Mysterium. Daarin werd van dit titellied de composities van Adriaan Willaert, Giovanni da Palestrina en Francis Poulenc gezongen. Ook van het lied Resonet in laudibus klonken diverse uitvoeringen, en natuurlijk ontbraken carols van de hand van David Willcocks niet.

In 2012 hebben we onder de titel Spraakmakend een programma uitgevoerd met werken van o.a. Gesualdo en de Machaut.Drank & Devotie was het volgende en laatste concertthema. Het heeft in de loop van de tijd verschillende inhouden en samenstellingen gehad. Het best kwam dit thema tot zijn recht in Restaurant Hoofdvaartkerk tijdens een smaakvol concert-diner.

Momenteel bereiden de koorleden met hun dirigent zich o.a. voor op de uitvoering van een Engels programma.