Dirigent

Dirigent Joop van Goozen

Sinds 1993 is Joop van Goozen de dirigent van het Vocaal Ensemble Sola Re Sonare. In de programmering van zijn concerten met ons kamerkoor zoekt hij veelal de confrontatie van uiteenlopende stijlen en haalt hij graag vergeten repertoire onder het stof vandaan. Hij heeft de koorliederen van de Franse componist Georges Alary (ca. 1880) herontdekt en deze in het concert “Écoutez la chanson bien douce” in 2017 een waardige plek gegeven.

In 2015 heeft hij met Vocaal ensemble Sola Re Sonare Ein Deutsches Requiem van Brahms ten gehore gebracht in een door Brahms zelf bewerkte versie daarvan voor kamerkoor en solisten onder begeleiding van twee pianisten: Gerrie Meijers en Wouter van Belle.

In 2019 heeft het Vocaal Ensemble Sola Re Sonare een ontdekkingstocht gemaakt naar Spanje. Het koor is liederen gaan zingen op teksten van Federico Garcia Lorca, gecomponeerd door Manuel Oltra, Mario Castelnuovo-Tedesco en Einojuhani Rautavaara.

Studie en ontwikkeling
Joop van Goozen (1960) studeerde klavecimbel en orgel aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij o.a. Ton Koopman en Jacques van Oortmerssen. In 1987 behaalde hij het praktijkdiploma klavecimbel en het jaar daarop het diploma uitvoerend musicus voor orgel. Hij was prijswinnaar op de orgelconcoursen te Nijmegen (1986) en Roesselare, België (1989).

Tijdens zijn studie in Amsterdam begon hij zich intensief met dirigeren bezig te houden. Hij werd benoemd tot dirigent-organist van de St. Bavokerk in Heemstede (1982-2013). Met een verdiepende studie op het conservatorium, die hij afgerond heeft bij Harold Lenselink (2002), heeft hij het dirigentschap versterkt.
Meer informatie,  zie website: Joop van Goozen