Recensie Workshop nov2022

Geslaagde zangworkshop bij Sola Re Sonare

Op zaterdagochtend 26 november j. l. kon je in de aula van de Voorwegschool een zangworkshop volgen, gegeven door Stefan Berghammer. Stefan is een vakman pur sang, die als tenor verbonden is met het Nederlands kamerkoor, het Huelgas Ensemble en Capella Amsterdam. Een grootheid in de Nederlandse korenwereld. We waren dan ook erg blij dat Stefan voor de tweede keer dit jaar naar ons toe wilde komen.

Ruim 30 amateurzangers hebben die zaterdag hun stem kunnen scholen onder leiding van Stefan.
Vóór de pauze hebben we hard gewerkt aan allerlei zangtechnieken.
• Ga je de hoogte in? Je mondstand is alsof je wilt brullen als een leeuw. Maar liefst wel met een vriendelijk gezicht.
• Houd je mond in standje ‘idioot’. Ooit gezongen met de tong uit je mond?
• Doe deze oefening eens met je wijsvinger verticaal achter je boventanden.
Niet meteen oefeningen waar je thuis zelf op komt.

Tijdens de pauze was er bij de koffie met taart gelegenheid om met dirigent Joop van Goozen van het organiserend koor ‘Vocaal ensemble Sola Re Sonare’ te praten, of met de koorleden.
Het laatste uurtje is er met volle inzet gewerkt aan twee liederen. Natuurlijk was het de bedoeling om daarbij het geleerde in de praktijk te brengen.

Dat bleek nog een hele kunst op zich. Het Oostenrijkse volksliedje over hoe verloren je je voelt, wanneer de een over de bergen wegtrekt terwijl de ander achterblijft, leek eenvoudig maar was niet gemakkelijk muzikaal uit te drukken. Zeker niet toen Stefan ons in kleine groepen verdeelde en we zonder dirigent alle inzetten, punten en komma’s op de goede plek moesten zien te krijgen. Dat lukte het ene groepje beter dan het andere, maar dan was gelukkig de hulp van de maestro dichtbij.

Alle deelnemers waren enthousiast. ‘Vocaal ensemble Sola Re Sonare’ kijkt terug op een geslaagde middag en hoopt weer op een vervolg.