Terugblik concert 13november2022

Genieten op het concert door ‘Vocaal ensemble Sola Re Sonare’ op 13 november 2022:
Van Noorderlicht naar Zuiderkruis!

Er hing op zondag 13 november een zinderende sfeer in de Bavokerk te Heemstede. ‘Vocaal ensemble Sola Re Sonare’ gaf zijn eerste concert ná corona. Naast het koor waren aanwezig: gitaarorkest ‘Guitarrísimo’ o.l.v. Peter Constant, verhalenvertelster Marieke Reehoorn en solist Jouke Wijmenga. Het gitaarorkest, koor en solist in concertkleding, Marieke Reehoorn in een prachtige jurk met kanten kraag.

Het publiek stroomde binnen en niet zo’n klein beetje ook. Achteraf bleek dat er 250 mensen zijn komen luisteren. Dat is een record! Voor zo’n volle kerk heeft het koor nog nooit gezongen. Vanwege de drukte zat om 14.30 nog lang niet iedereen op zijn plek en daardoor kon het concert pas om 14.40 beginnen.

Tijdens de eerste drie stukken moest het koor duidelijk nog op gang komen. Waren het de zenuwen vanwege die volle kerk? We zullen het waarschijnlijk nooit te weten komen. Gelukkig gingen de Psalmen van Grieg een stuk beter. Solist Jouke Wijmenga heeft de zangers goed meegenomen in de sfeer van deze vier prachtige gezangen.

Tussendoor speelde het gitaarorkest twee schitterende kleinoden: van Ferdinand Rebay (1880 –1953) de ‘Nordischer Tanz’ en van Tõnu Kõrvits (1969) het ‘Concerto Semplice’.

Het mooie verhaal ‘Zeekoorts’ van Marieke Reehoorn, over de jongen uit Aerdenhout die als kind veel ziek was maar later uitgroeide tot een ware zeebonk, paste naadloos in het muzikale programma en werd door het publiek zeer gewaardeerd. Ook het lied ‘Ik ging eens door den Aerdenhout’ vond in dit verhaal een passende plek. In al zijn eenvoud prachtig gezongen door Jouke Wijmenga.

Vervolgens kwam het hoogtepunt van de middag: ‘Tales of Wind and Sail’ van Richard Charlton voor koor en gitaarorkest. In het eerste deel was de melodie van ‘Ik ging eens door den Aerdenhout’ terug te horen. In het tweede deel werd gezongen over de drang om weer naar zee te willen gaan. Dit alles begeleid door zeer beeldende muziek, gespeeld door gitaarorkest en slagwerk. Hulde aan de jonge slagwerker Sybren, die zich professioneel en met jeugdig enthousiasme van zijn taak kweet. Het klonk als een klok!

Vol trots en blijdschap kijkt het koor terug op het feit dat het hen gelukt is om deze compositie samen met gitaarorkest ‘Guitarrísimo’ in te studeren en uit te voeren. Er zijn niet veel amateurkoren die kunnen zeggen dat zij een wereldpremière hebben gezongen. ‘Sola Re Sonare’ heeft er nu alvast één op zijn palmares staan!

Veel dank daarvoor gaat naar Peter Constant, de dirigent van het gitaarorkest, die continue al zijn optimisme en muzikaliteit in de strijd heeft geworpen. Het koor is heel blij met de samenwerking met Peter en zijn organisatie. Er is al contact tussen Peter en het koor sinds het Garcia Lorca project in 2019. ‘Sola Re Sonare’ verheugt zich alweer op een volgende mogelijkheid om samen te kunnen concerteren.

Na afloop was er een gezellige nazit met een hapje en een drankje in het Bavogebouw naast de kerk. Daar was het genoeglijk napraten.
‘Sola Re Sonare’ kijkt ernaar uit u weer te ontmoeten wanneer u naar het komende jubileumconcert komt luisteren.