Terugblik Zangworkshop

Geslaagde zangworkshop door Stefan Berghammer

Op zaterdagmiddag 12 maart 2022 kon je in de gymzaal van de Icarussschool een zangworkshop volgen, gegeven door Stefan Berghammer. Stefan is een vakman pur sang, die als tenor verbonden is met het Nederlands kamerkoor, het Huelgas Ensemble en Capella Amsterdam. Een grootheid in de Nederlandse korenwereld.

Afgelopen zaterdag konden zo’n 25 amateurzangers hun stem scholen onder leiding van Stefan. Hij heeft een heel eigen visie op zangpedagogiek. Zo gebruikt hij voor het oefenen van de adem en de timing materialen als kranten, fietsbanden en tennisballen en voor het creëren van de goede mondstand mag iedereen een kurk tussen de tanden houden. Geen alledaagse methoden, maar wel zeer effectief.

Tijdens de pauze was er bij de koffie met taart gelegenheid om met dirigent Joop van Goozen van het organiserend koor ‘Vocaal ensemble Sola Re Sonare’ te praten, of met de koorleden. Hierbij zijn leuke nieuwe contacten gelegd.

Het laatste uurtje is er met volle inzet gewerkt aan twee liederen. Natuurlijk was het de bedoeling om daarbij het geleerde in de praktijk te brengen. Dat bleek nog een hele kunst op zich. Vooral ‘Blij om je te horen’ van Ivo de Wijs en Jetse Bremer was niet eenvoudig, maar het Oostenrijks volksliedje over hoe je de moed erin houdt wanneer alles tegenzit, bijvoorbeeld wanneer je huis kapot gaat, kwam mooi en muzikaal over het voetlicht. Een zeer toepasselijk thema deze dagen!

Alle deelnemers waren enthousiast. ‘Vocaal ensemble Sola Re Sonare’ kijkt terug op een geslaagde middag en hoopt op een vervolg.